www.rsaudio.nl In Ear Monitor & gehoorbescherming
   

GEHOORSCHADE BEGINT AL OP DE BASISSCHOOL


15 juli 2013

Te weinig jongeren beseffen dat gehoorschade door harde muziek makkelijk is te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse KNO-artsen. Die willen daarom nu ook voorlichting gaan geven op basisscholen.

De Nederlandse Vereniging van Keel-, Neus- en Oorartsen deed onderzoek onder jongeren (12 tot 15 jaar) in Amsterdam. Van de 467 ondervraagde bezoekers bleek 1 op de 7 vaak of constant last van een piep te hebben na het luisteren naar harde muziek.

Vrijwel alle ondervraagde jongeren hadden een MP3-speler, soms zelfs al vanaf hun zesde. Reden genoeg voor de KNO-artsen om naar de basisscholen te stappen.

Bron: RTL/ANP.

   

Voormalig Oasis-bandlid Noel Gallagher zegt dat hij een gehoorbeschadiging heeft.

AMSTERDAM - Voormalig Oasis-bandlid Noel Gallagher zegt dat hij een gehoorbeschadiging heeft.
Dat vertelt Gallagher aan radiostation Talksport.

De zanger en gitarist heeft tinnitus, ook wel fantoomgeluid of oorsuizen genoemd. "Ik heb een hersenscan gehad", onthult Gallagher. "Toen vonden ze het. Ik heb een vreemd ringelend geluid in mijn oren. Ik denk dat het komt omdat ik al 20 jaar lang gitaar speel."

Hij lijkt er echter niet rouwig om. "Het is de samenloop van allerlei omstandigheden", meent de zanger. "Maar ik heb een geweldige tijd gehad door dat alles te doen en als ik uiteindelijk overlijd aan een hersenziekte, dan is dit het allemaal waard geweest."

Eerder maakten ook Chris Martin van Coldplay, pianist Wibi Soerjadi en 3FM-dj Paul Rabbering bekend dat ze last hebben van gehoorbeschadiging. Tinnitus komt vooral voor bij blootstelling aan harde geluiden. Na het uiteenvallen van Oasis bracht Noel Gallagher in 2011 het album Noel Gallagher's High Flying Birds uit.
Door: NU.nl/Pierre Oitmann Lees verder:

 

Chris Martin lijdt aan tinnitus!

Chris Martin lijdt aan oorsuizen, wat gepaard gaat met hoofdpijn. De Coldplay-zanger liep de aandoening tien jaar geleden op en begon recent oordoppen te dragen om zijn gehoor te beschermen. Dokters hadden hem immers gewaarschuwd dat hij anders een streep kon trekken onder zijn zangcarrière.

"Hout vasthouden. Al tien jaar heb ik tinnitus, maar sinds ik mijn oren ben beginnen beschermen, is het niet erger meer geworden. Met de band gebruiken we nu op maat gemaakte oordopjes. Je kan ook industrïele hoofdtelefoons gebruiken, maar op een feestje sla je daarmee toch een mal figuur".

Luide muziek
Martin is ervan overtuigd dat hij de aandoening kreeg door als tiener naar luide muziek te luisteren. Hij staat er nu op dat zijn kinderen Apple (7) en Moses (5) oordoppen dragen wanneer ze een concert van papa bijwonen.

"Jammer genoeg denk je pas aan oorbescherming als het te laat is. Had ik er maar eerder aan gedacht".

Naast Martin lijden ook Gary Numan en rapper Plan B aan tinnitus. De drie steunen een nieuwe campagne, 'Action on Hearing Loss', die mensen aanspoort de oren te beschermen tijdens concerten en in clubs.

Bewerkt door: Luc Beernaert
4/05/12 - 14u47 Bron: BANG

 

Oordoppen verplicht

Gepubliceerd
op 20 mei 2011 in: Nieuws

De brancheverenigingen van evenementen, festivals en poppodia hebben in samenspraak met de Nationale Hoorstichting een akkoord bereikt over een geluidsnorm bij concerten. Het aantal decibels mag tijdens een meting van een kwartier niet hoger zijn dan 103 dB. Een woordvoerster van de Nationale Hoorstichting bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Organisatoren van festivals en concerten zijn daarnaast verplicht oordoppen beschikbaar te stellen en voorlichting aan het publiek te geven over geluidsniveaus en de gevolgen daarvan. De tekst van het convenant over het geluidsbeleid wordt volgens een woordvoerster van de Nationale Hoorstichting in juli gepresenteerd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het plan was oorspronkelijk een initiatief van CDA-Kamerlid Sabine Uitslag. De Hoorstichting verwacht niet dat het systeem nog dit jaar op de festivals wordt ingevoerd.

 

In de pers

RS Audio in de pers